Angst voor de toekomst? (1) Wees niet bang!

We leven in een bizarre tijd. Velen maken zich zorgen: over de toekomst, over de gezondheid van dierbaren, over zichzelf. Er lijkt ons heel wat boven het hoofd te hangen. Angst en zorgen kunnen veel doen met een mens. En ook al geloof je in God, dan nog betekent dat niet dat je gevrijwaard bent van angst. De aartsvaders waren bang, de discipelen was bang, Jezus was bang. De komende dagen wil ik steeds kort stilstaan bij christelijke reacties op angst en zorgen. Vandaag deel 1: Wees niet bang! 

Leestijd: 3-5 minuten.

Wanneer je al het slechte nieuws uit de media en de verschillende scenario’s op je in laat werken, dan zijn er verschillende reacties mogelijk. Je kunt vluchten, vechten, bevriezen. Je kunt ook je kop in het zand steken, het kwaad negeren en net doen alsof er niets aan de hand is. Gewoon gaan voetballen in het park, zoals ik gisteren zag, ondanks de nadrukkelijke oproep om vooral fysiek afstand te bewaren.

Lachen

Weglachen kan ook. Humor is goed voor de verwerking. En zo is het ook. Ik heb al heel wat grappige memes voorbij zien komen op WhatsApp. Humor geeft lucht. Maar als de dreiging dichterbij komt, of je je geliefden niet meer mag zien, zijn er ook momenten waarop het lachen je kan vergaan. En ook dan zijn er weer verschillende reacties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld in paniek raken, depressief worden, boos of cynisch reageren.

Valse en ware godsdienst

Op de FB van de bekende ‘internetmonnik’ Nicolaas Sintobin las ik een tijd geleden het volgende. Hij stelt:Aan de oorsprong van het kwaad in de wereld, ligt angst. Als dit zo is, moet echte godsdienst een echt antwoord kunnen bieden op de angst.” Vervolgens citeert hij deze paradoxale uitspraak van de theoloog John McMurray:

”De stelregel van de bedrieglijke godsdienst luidt als volgt: Wees niet bang; vertrouw op God en Hij zal ervoor zorgen dat waar je bang voor bent niet zal gebeuren. De stelregel van de ware godsdienst is het tegenovergestelde: Wees niet bang, het is best waarschijnlijk dat datgene waar je bang voor bent ook echt zal gebeuren; maar je hoeft er gewoon geen angst voor te hebben.”

Dooddoener

Dat lijkt natuurlijk een dooddoener van de bovenste plank. Hoezo: niet bang zijn? Toch is het juist dit wat de Bijbel zegt. Dat is niet bedoeld als dooddoener. En het is evenmin een oproep om niet voorzichtig te zijn of onverantwoorde risico’s te nemen. Het is een oproep om je rust te vinden in God.

Toen de engelen verschenen aan respectievelijk Zacharias, Jozef, Maria en de engelen begonnen ze steeds weer met deze uitspraak: ”Wees niet bang!”. En waarom hoeven wij niet bang te zijn? Omdat de engelen goed nieuws hebben. God is niet tegen ons, Hij is voor ons. Sterker nog, Hij is met ons. Altijd. In alle dingen. Hij is Immanuel. Ons geluk ligt uiteindelijk in Hem, wat er ook gebeurt.

365 Keer

Er schijnen 365 teksten in de bijbel te staan die zeggen: ”Wees niet bang!” Driehonderdvijfenzestig keer! Dat is voor elke dag van het jaar één.

Een lied van Rich Mullins sluit hier goed op aan.  Onder de clip plaats ik de tekst. Laat die eens op je inwerken, terwijl je het filmpje afspeelt.

There’s bound to come some trouble to your life
But that ain’t nothing to be afraid of
There’s bound to come some trouble to your life
But that ain’t no reason to fear
I know there’s bound to come some trouble to your life
But reach out to Jesus, hold on tight
He’s been there before and He knows what it’s like
You’ll find He’s there

There’s bound to come some tears up in your eyes
That ain’t nothing to be ashamed of
I know there’s bound to come some tears up in your eyes
That ain’t no reason to fear
I know there’s bound to come some tears up in your eyes
Reach out to Jesus, hold on tight
He’s been there before and He knows what it’s like
You’ll find He’s there

Now, people say maybe things will get better
People say maybe it won’t be long
And people say maybe you’ll wake up tomorrow
And it’ll all be gone
Well I only know that maybes just ain’t enough
When you need something to hold on
There’s only one thing that’s clear

I know there’s bound to come some trouble to your life
But that ain’t nothing to be afraid of
I know there’s bound to come some tears up in your eyes
That ain’t no reason to fear
I know there’s bound to come some trouble to your life
Reach out to Jesus, hold on tight
He’s been there before and He knows what it’s like
You’ll find He’s there

4 gedachten over “Angst voor de toekomst? (1) Wees niet bang!”

  1. Daniël, wat fijn om zo weer wat van je mee te krijgen.
    Een hart onder de riem is zeker nu voor iedereen en ook voor mij best belangrijk.
    Groetjes,
    Wim Ambachtsheer.

  2. Dag Daniël, goed om weer van je te horen. Tijd geleden trouwens. Goed verhaal hoor, en met de mogelijkheid om via een link meer informatie te krijgen over het onderwerp. Doet mij denken aan mijn columns in het Maandnieuws van de Baptistengemeente Spijkenisse, maar dat was 2-dimensionaal: lezen en klaar! Bedankt voor je blogs en ik hoop dat je veel mensen zult bereiken met de Goede Boodschap.
    Krijn de Graaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *