Angst voor de toekomst? (2) Mindful met Jezus

We leven in een bizarre tijd. Velen maken zich zorgen: over de toekomst, over de gezondheid van dierbaren, over zichzelf. Er lijkt ons heel wat boven het hoofd te hangen. Angst en zorgen kunnen veel doen met een mens. En ook al geloof je in God, dan nog betekent dat niet dat je gevrijwaard bent van angst. De aartsvaders waren bang, de discipelen was bang, Jezus was bang. De komende dagen wil ik steeds kort stilstaan bij christelijke reacties op angst en zorgen. Vandaag deel 2: Mindfulness volgens Jezus.

Leestijd: ongeveer 3 minuten.

Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. Maak je dus geen zorgen over de volgende dag. Want de volgende dag zal weer zijn eigen zorgen met zich meebrengen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen problemen.

Matteüs 6 : 33-34

Wanneer Jezus zegt dat wij “ons geen zorgen moeten maken voor de dag van morgen, omdat elke dag genoeg heeft aan zijn eigen problemen’’, dan geeft Hij ons een leefregel. Hij draagt ons als het ware op, om ‘in het nu te leven’. Dat klinkt verrassend modern. Overal om ons heen horen we dat we in het ‘nu’ moeten leven. Dit is mindfulness avant la lettre, zou je kunnen zeggen.

Jezus wil dat we onze energie niet verspelen aan allerlei zorgen voor de dag van morgen, maar dat we onze energie richten op het leven van vandaag. Laten we vandaag het kwade overwinnen door het goede. Daar hebben we onze handen al vol genoeg aan. Het is dus geen zorgeloos Don’t worry be happy liedje dat Hij hier zingt, maar een nuchtere en realistische opdracht.

Ontspanning

Deze uitspraak van Jezus staat overigens in de Bergrede. Je zou die rede ook wel kunnen zien als de Troonrede van Jezus. De Bergrede gaat immers over het Koninkrijk van God! De verkondiging van Jezus spitste zich hierop toe, dat het Koninkrijk van God gekomen is. Het ís er al! Het is niet onze verantwoordelijkheid en zorg om dat Koninkrijk te bouwen of uit te breiden. Wij worden uitgenodigd om het Koninkrijk binnen te gaan en het te léven. Dag voor dag.

Eigenlijk is dit heerlijk ontspannend. Er zijn zoveel dingen in deze wereld die angstwekkend en zorgelijk en bedreigend zijn, maar waar ik niets aan kan doen. Ik heb geen invloed op de grote gebeurtenissen en de loop van de wereldgeschiedenis. Waar ik wel wat aan kan doen, is aan het hier en nu in mijn eigen context. Dat is overigens lastig genoeg, vandaar dat Jezus tegen ons zegt dat we ons ook daartoe moeten beperken.

Als de bom valt

De beroemde auteur C.S. Lewis leefde in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, waarin de angst voor een nucleaire oorlog groot was. In een vraaggesprek daarover zei hij het zo: ”Als wij vernietigd zouden worden door een atoombom, laat die bom dan, als hij komt, ons treffen terwijl wij redelijke en menselijke dingen aan het doen zijn – biddend, werkend, onderwijzend, lezend, luisterend naar muziek, de kinderen in bad aan het doen, tennis spelend, kletsend met vrienden terwijl we genieten van een pilsje en een potje darts – niet bij elkaar geklonterd als angstige schapen en denkend aan bommen.”

Met vrienden genieten van een pilsje of een potje darts, dat zit er de komende maanden helaas niet in. Maar wat we wel kunnen doen, is het goede, het schone, het redelijke en het menselijke zoeken in de omstandigheden waarin wij nu leven en werken. Voor sommigen is dat op essentiële plekken, in de zorg voor kwetsbare mensen. Voor anderen is dat thuis, in de kleine omgeving van je gezin.

Vertrouwen

Maar goed, je zult maar Corona hebben. Of een geliefde van je. Of je zult maar zelfstandig ondernemer zijn en je inkomsten zien opdrogen in de huidige omstandigheden.

Eigenlijk is het sleutelwoord ‘vertrouwen’. We vertrouwen erop dat God ons vandaag helpt om te leven zoals Hij het wil, in het Koninkrijk dat gekomen is. Dat Hij ons door alles heen de kracht geeft en dat Hij voor ons zorgt. En we vertrouwen erop dat Hij bezig is met de uitbreiding van zijn Koninkrijk, morgen en overmorgen en de dag daarna – totdat Jezus terugkomt.

Waar komt het op neer? In vertrouwen dag voor dag God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Dat is pas mindful leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *