Music for the soul: Harbor of love

Ry Cooder is een gigant in de popmuziek. Zo bevestigt ook popblad Oor: “Kwantitatief is Ry Cooder geen wereldster, kwalitatief wel.” Niet alleen is deze zanger en multi-instrumentalist verantwoordelijk voor een reeks hoogstaande albums (waaronder een aantal soundtracks), hij is ook een topproducer die anderen laat schijnen. Zo was hij verantwoordelijk voor het megasucces van The Buena Vista Social Club en leverde hij bijdragen aan o.a. The Rolling Stones, Neil Young, Captain Beefheart, the Chieftains, Van Morrison, John Hiatt en Taj Mahal.

Door het oeuvre van Ry Cooder lopen meerdere rode draden. Zo is er zijn grote sociale bewogenheid. Veel van zijn liedjes gaan over (het benoemen dan wel bestrijden van) onrecht. In die zin zou je hem zeker een protestzanger kunnen noemen. Een andere draad is zijn grote liefde voor de muziekgeschiedenis en zijn brede muzikale smaak. Zo zijn er op albums van Cooder vaak covers en invloeden van oude blues en gospel te vinden, maar schrijft hij ook songs die je zou kunnen plaatsen onder country, folk, rock, texmex, kindermuziek, latin en wereldmuziek.

Een derde draad in het oeuvre van deze gitaarvirtuoos is een voorliefde voor christelijke songs. Cooder noemt zichzelf ‘niet religieus’, maar het is opvallend hoe vaak hij enerzijds songs neerpent die zeer kritisch zijn richting het christendom en hij anderzijds heel vaak oude gospelmuziek covert (zoals onderstaande song, die origineel van the Stanley Brothers is). In de Los Angeles Times zei hij daarover: “In these times, all I can say, empathy is good, understanding is good, a little tolerance is good. We have these dark forces of intolerance and bigotry that are growing back…The gospel music has a nice way of making these suggestions about empathy…Plus I like the songs, I have to admit.”

Het album The Prodigal Son (alleen de titel al is een verwijzing naar een Bijbelverhaal) staat vol met dit soort oude en nieuwe songs, die vaak ook nauw aansluiten bij de actualiteit. Een rustpunt op dit album is de troostende ballad Harbor of Love. Het lied gaat over onze levensreis; over het einde der tijden, de grote eucatastrophe; over de hoop die in ons is van een behouden aankomst in de harbor of love.

There’s coming a time on the great judgement morning
When the Savior will welcome you home
Will you be prepared for the journey to heaven
On the great ship that carries God’s chosen ones home

Oh the water’s so deep on the river of Jordan
And the light shines so bright from heaven above
And the midnight has passed, and a new day is dawning
Oh the great ship will anchor in the harbor of love

If you’re wandering in sin away from God’s teaching
Won’t you ask Him to show you the way?
Fall down on your knees in the chapel next Sunday
And meet with your friends in heaven some day

Oh the water’s so deep on the river of Jordan
And the light shines so bright from heaven above
And the midnight has passed, and a new day is dawning
Oh the great ship will anchor in the harbor of love